June 17

Willow House / Guz Architects

first_imgArchDaily CopyHousing•Singapore Structural Consultant:MSE ConsultantsM&E Consultant:Herizal Fitri ConsultantsLandscape Consultant:Nyee Phoe Flower Garden Pte LtdCountry:SingaporeMore SpecsLess Specs 2013 Willow House / Guz Architects Willow House / Guz ArchitectsSave this projectSaveWillow House / Guz ArchitectsSave this picture!© Patrick Bingham-Hall+ 17Curated by Martita Vial della Maggiora Share Architects: Guz Architects Area Area of this architecture project Singapore Projects Housing Area:  891 m² Year Completion year of this architecture project Photographs:  Patrick Bingham-Hall Manufacturers Brands with products used in this architecture project Lead Architects: ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/901120/willow-house-guz-architects Clipboard Guz Wilkinson & Chayanit Boonma “COPY” Save this picture!© Patrick Bingham-HallText description provided by the architects. The Coral House was located on a square flat site in a quiet residential neighbourhood in Singapore. Designed for a young couple with three small children, the house aimed to create dynamic spaces that encourage play and interaction. The house embraces Singapore’s tropical climate by creating open, well ventilated spaces in an interlocking composition of building, garden, pool, pond and roof gardens that integrates as much as nature as possible in the in the densely urban environment of Singapore. Save this picture!© Patrick Bingham-HallRecommended ProductsWindowsAir-LuxSliding Window – CurvedWoodAccoyaAccoya® Cladding, Siding & FacadesWindowsLibartVertical Retracting Doors & WindowsDoorsLonghiDoor – HeadlineThe building plan opens up around a central water courtyard and has been oriented to capture the most of the prevailing breezes. The two-storey building is set out as an L-shape and is counter balanced by a single storey open verandah with an accessible roof garden on the opposite end. Main living and dining areas are located on the ground floor with service areas hidden behind the main staircase. The bedrooms and study room are on the first floor; the master bedroom and children’s bedroom are located at opposite end of the building’s L-shape, separated by the main staircase. Save this picture!© Patrick Bingham-HallWater and garden make up the main component of the central courtyard. From the main entrance, the focal point is a water garden comprising a large fish pond with a tree-filled island. The movement of water and fish brings life into the courtyard and draw the eye away from the building. Further down the living and kitchen area the fish pond transforms into a shallow freshwater reflective pond which then merge into a 3m deep swimming pool. The swimming pool wraps around the verandah and is encased within a long raised strip of clear acrylic panel. The acrylic panel extends into the basement level and becomes a window to the subterranean media room, bringing nature light and movement to what would otherwise be a still and dark space. Save this picture!Section ACirculation is unrestricted around the courtyard, the main stair links from the courtyard on the ground floor to an open corridor which runs along the first floor joining the bedrooms and the roof gardens. Each bedroom looks onto the main courtyard and extends out onto a roof garden. The roof gardens allow a direct relationship with the garden, break down the 2-storey massing of the house and create an illusion of a single storey building. From the street the bedrooms are seen peeping above the edge of the roof garden which is softened by an abundance of overhanging vegetation and colour. Save this picture!© Patrick Bingham-HallThe house makes extensive use of passive environmental principle to minimize the need for mechanical cooling. Cross ventilation is maximized by the careful placement of the building on site, large roof overhang has been designed to shade the glazed area from the strong sun. The integration of extensive landscaping on all floors helps to reduce carbon dioxide and contribute to water retention, reducing the pressure of the surface water system at heavy rain times. Save this picture!© Patrick Bingham-HallProject gallerySee allShow lessTahoe Qingyun Town / Shanghai Tianhua architectural designSelected ProjectsBusan Forest of Healing Visitor Center / Architects Group RAUMSelected ProjectsProject locationAddress:SingaporeLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Manufacturers: Kaldewei, Duravit, Miele, Million Lighting, OLIVARI, Barnaby Reynolds, Deseo Electronics Photographs ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/901120/willow-house-guz-architects Clipboard Year:  “COPY” CopyAbout this officeGuz ArchitectsOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingSingaporePublished on September 04, 2018Cite: “Willow House / Guz Architects” 03 Sep 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialCoffee tablesFlexformCoffee Table – GipsyCurtain WallsIsland Exterior FabricatorsPace Gallery Envelope SystemWoodSculptformTimber Battens in Double Bay HouseStonesCosentinoSilestone and Dekton in Villa OmniaBricksNelissenInner Wall Bricks – LückingPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsAir Facade PanelsWoodBlumer LehmannData Processing for Wood ProjectsEducational ApplicationsFastmount®Hidden Panel Fastener at Massey UniversitySealants / ProtectorsTOPCRETMicro-Coating – Baxab®More products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more